Tarolt a jég Kelebián

Szabadka Község Parasztjainak Egyesülete várja azon termelők jelentkezését, akiknek kárt okozott a fagy és a jég az ültetvényeken
Habár a száraz időben megváltást jelentett az eső, a jelentős mennyiségű csapadék a község egyes területein több kárt okozott, mint hasznot. Kelebián például a talaj menti fagyok után a jég verte el a termést, a konyhakerti veteményt pedig az eső mosta ki.
Mint azt Kiss Árpádtól, Szabadka Község Parasztjainak Egyesülete elnökétől megtudtuk, hogy a gazdák hívták fel az egyesület figyelmét a jég okozta károkra. Rávilágított, a meteorológiai állomások nem jegyeztek jégesőt, mégis Kelebia csávoji részén több gyümölcsöskertben, főként az erdő alatt látszott meg a pusztítása. Hajdújáráson és környékén pedig a fagy okozott nagy károkat.
- Azoktól, akik hozzánk fordultak, megtudtuk, hogy nincs olyan szerv, amely segíthetne rajtuk. Az önkormányzatban a mezőgazdasággal megbízott szakszolgálat különböző alapokhoz utasította a termelőket, ám konkrét segítséget ők sem tudtak nyújtani. A másik gond, hogy nincs kidolgozott biztosítási rendszer a biztosító intézeteknél. Tavaly a mezőgazdasági minisztérium biztosítási járulékot osztott, az idén ezt már nem szorgalmazták, emiatt a mezőgazdászok nem merték biztosítani ültetvényeiket - magyarázta Kiss Árpád. Mivel a gazdák nem tudnak kitől segítséget kérni, a parasztegyesület kezébe vette a problémát. Az adatok begyűjtését végzik egyelőre, így várják azokat a gazdákat, akiknek kárt okozott a fagy és a jég a termésben. Ezután szeretnék a minisztériumnak továbbítani az információkat, hogy valamiféle támogatást kaphassanak a károsultak, de az önkormányzat segítségére is számítanak.
Dusnoki József kelebiai termelő négy hold területen gazdálkodik. Mint megtudtuk tőle, a gyümölcsösben először a fagy, majd néhány napra rá a jégeső okozott károkat.
- Nagyobb részt almásom van, de van szilva, körte és őszibarack fám is. A jég teljesen tönkretette a termést. Nagy a kár. A fák vegetációja a gyenge tél után hamarabb kezdődött, és lehet, hogy ennek is köszönhető ez a nagy kár. A termések már mogyoró nagyságúak voltak, ha apróbbak lettek volna, talán nem okozott volna ekkora kárt a jégverés - magyarázta Dusnoki József.
- A kelebiai főúthoz közel levő gyümölcsösökben a gyümölcs, de az erdő alatt levő ültetvényen a fák is megsérültek. Ez a csapás nagy terméskiesést, illetve a termés minőségének romlása miatt jövedelemkiesést is jelent a családnak. Továbbá a növényvédelem, amit a még menthető termés, illetve a fák érdekében kell elvégezni, újabb, nagyobb kiadásokat jelent.
Káposzta László kelebiai termelő főként konyhakertészettel foglalkozik. Az ültetvényükben a jég teljesen elverte a zöldhagymát. Mégis a legnagyobb kárt a jelentős mennyiségű eső okozta, kimosta a sárgarépát és a zöldséget a földből. Így Káposzta László kénytelen volt újraszántani, majd ültetni a földet. Az esővíz évről évre gondot okoz a termelőknek ezen a területen. Véleménye szerint a földek tagosításával, a locsolórendszer kiépítésével, valamint a dűlőutak jobb megszervezésével megoldódna ez a probléma.
- Az idén az eső okozott nagy károkat nekem. Teljesen kimosta a termést, míg a jég tarolt mindent. Ez minden évben probléma - magyarázta Káposzta László, majd hozzátette: - Mikor láttuk, hogy nem érdemes meghagyni azt, ami megmaradt, újraszántottuk, majd újra vetettük az egészet. Hol kukoricát vetettünk, hol muhart, hogy valami hasznot mégis kapjunk abból a földből - mondta.
A legnagyobb kárt a jelentős mennyiségű eső okozta, kimosta a sárgarépát és a zöldséget a földből. Így Káposzta László kénytelen volt újraszántani, majd ültetni a földet.
MIKLÓS Hajnalka

2007. május 17., csütörtök

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer