Összefogni és élni a lehetőséggel

Szabadkán ősztől mintegy 15 ezer hektárnyi állami mezőgazdasági földterület vehető bérbe

A kormány a napokban elfogadta az állami mezőgazdasági földterületekről szóló törvényjavaslatot, tehát hamarosan bérbe lehet venni ezeket a területeket. Szabadkán mintegy 15 ezer hektárnyi volt szövetkezeti terület vár új bérlőkre, akik valószínűleg már az idén ősszel licitálhatnak is rá.
- Tavaly is volt lehetőség az állami földterületek bérlésére, de mindössze öt napig lehetett pályázni, és csak azok a gazdák tudtak ebbe bekapcsolódni, akik már előre felkészültek. Ez ismét megtörténhet, ezért a gazdáknak időben fel kell készülniük, hogy amikor kiírják az árverést az állami földek bérbevételére, ők is részt tudjanak venni rajta - emelte ki Kiss Árpád, a szabadkai parasztegyesület elnöke. Elmondta továbbá, hogy az új törvény szerint a földterületek elosztásáról valószínűleg a helyi önkormányzatban alakult bizottság dönt majd. Kiemelte, a korábbi keserű tapasztalatok alapján előfordulhat az is, hogy ez a bizottság úgy dönt, nem osztja ki a területeket.
- Ezeket a területeket most csak bérelni lehet, de lehet, hogy a gazdák tíz-húsz év múlva, amikor már meg is lehet venni, elővásárlási joggal rendelkeznek majd. Éppen ezért a mostani bérbevétel lehetőségét nem szabad elhalasztani, gondolni kell az örökösök jövőjére is, hiszen a mezőgazdaság egy olyan ágazat, ami apáról fiúra száll - hallottuk Kiss Árpádtól. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szabadka községben mintegy 15 ezer hektárnyi földterület van állami kézben, és ebbe beletartoznak a homokvidékek is, nem csak a szántók. Bajmokon mintegy 3000, Csantavéren szintén ennyi, Kelebián 1000, az Agrokombinat tulajdonában pedig 6500 hektár terület vár új bérlőkre. Az elnök ecsetelte a nehézségeket is. Megtudtuk tőle, hogy sajnos, egyes területek még mindig nincsenek a telekkönyvben pontosan meghatározva, vagyis nem tudni, melyek az állami birtokok. Ez bizony, nehézségeket okozhat. Mindezek mellett még azt sem tudni, hogy a több törvényjavaslat közül melyiket fogadták el. A remények szerint a bérlésnél mindenképpen azok élveznek elsőbbséget, akik a kérdéses területek határmezsgyéjén helyezkednek el, és a magántermelőket is támogatják majd.
Megtudtuk azt is, hogy az előrejelzések szerint őszre kiírják a pályázatot, árverésre bocsátják a mezőgazdasági területeket, amiket tehát tavaszra már meg lehet művelni.
Sajnos, mint azt a környező települések termelőitől hallhattuk, a gazdák rendkívül reményvesztettek és érdektelenek az új lehetőségek iránt.
Francsik Józseftől, a kispiaci Agrokőrös igazgatójától megtudtuk, hogy a törvénynek több hiányossága is van, de ha a gazdák élnek a lehetőséggel, jobban érvényesíthetik a jogaikat.
Káposzta Mihály kelebiai termelő arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az esetben is a mezőgazdászok összefogására lenne szükség, hogy ne az ún. újtermelők kerüljenek ismét kedvező helyzetbe. Mint kiemelte, Kelebián a termelőket nehéz összegyűjteni, ott is a szervezetlenség és a tájékozatlanság jellemzi a gazdákat. Ezzel a pályázattal lehetőség nyílt a fiatal termelők számára, akik fogékonyak az újdonságokra. Kelebián akár 25-30 termelőt is be lehetne kapcsolni az állami földterületek bérbevételébe.

2006. július 19., szerda
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2006/07/19/main.php?l=b7.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer