Hektáronkénti dohánytámogatás

A mezőgazdasági minisztérium 65 ezer dinárt fizet az ipari növény termesztőinek
Az állam támogatást ad a különböző ipari növények, a dohány, a komló, az olajtök és a repce termesztésére. A támogatás összege növényenként változó. Kiss Árpádtól, a szabadkai parasztegyesület elnökétől megtudtuk, a dohánytermesztésre, amely a legtöbb kézi munkát igényli, 65 ezer dinárt adnak hektáronként. Elmondta, Szabadka községben nem túl népszerű a dohánytermesztés, mégis vannak területek, ahol jelentős mennyiségben és felszereltséggel végzik ezt a fajta termelést. Mint kiemelte, Csantavéren vannak ilyen dohánytermesztők.
- A gazdák július 31-ig adhatják át a kérvényeket a támogatásra. Csak azok a bejegyzett termelők részesülnek ebben a támogatásban, akik a téli vetésforgóban bejelentették a dohánnyal bevetett területet. Vagyis az kap segítséget, aki márciusig terveszerűen vetette a dohányt, és csak arra a területre, amelyet bejelentett - mondta a parasztszövetség elnöke. Megtudtuk továbbá, hogy a meghirdetett pályázat szerint a támogatás nem függ a termés mennyiségétől, a segítséget a bevetett terület után adják, illetve a bevetett területhez szabták az alapot.
Kiss Árpád elmondta, amennyiben a gazdák náluk érdeklődnek, az adatlapok beszerzésében és kitöltésében is segítenek. Ugyanis fontos, hogy a dokumentumokban ne legyen hiba, ellenkező esetben vagy nem veszik figyelembe, vagy visszaküldik a feladóhoz.
Kollár Jenő bajmoki termelő megközelítőleg tíz éve foglalkozik dohánytermesztéssel. Az elmúlt napokban ő is a szabadkai parasztegyesületben járt utána az állami támogatásról.
- Nagy segítséget jelent ez az állami támogatás a termelőknek, ugyanis ilyenkor van a legtöbb munka a dohánnyal. A munka tulajdonképpen még csak most kezdődik. Arra kell figyelnünk, hogy a növényt megóvjuk a betegségektől, ugyanis érzékeny növényről van szó. Amikor megnő, segítséget, munkást kell alkalmazni, és nagyon jól jön az a pénz - hallottuk Kollár Jenőtől, aki egy holdon termeszt dohányt. Reményei szerint ezen a területen mintegy 1500-1600 kilogramm dohány terem majd.
- A mezőgazdasági minisztérium meghatározta, hogy hektáronként mennyi jár. Ennek az összegnek csak bizonyos részét, ha jól tudom, csupán 30-40 százalékát kapjuk meg most, a többit pedig az átadott dohány után számolják. Most jövök Zentáról, és Tornyos, Bogaras környékén sokan termesztik ezt a növényt, ott nagyon szép a termés, de mi, bajmokiak sem panaszkodhatunk. A dohány szereti a nedvességet, és mivel egzotikus növény, a meleget is, vagyis kedvezett neki ez az időjárás. Amíg az egyik kultúrnövény minőségén rontott az időjárás, a dohánynak kedvezett - mondta.
Megtudtuk a termelőtől azt is, hogy már évek óta a zentai dohánygyárnak adja át a termést.
- A szerződést márciusban kötöttük meg, és az állam által megszabott árat kapjuk érte, vagyis a termelők és a termeltetők megegyezése szerint az elsőosztályú dohány 1,25 eurót tesz ki - tudtuk meg Kollár Jenőtől.

2006. július 7., péntek
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2006/07/07/main.php?l=b7.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer