Politikamentes parasztegyesület

A Községi Parasztegyesület nem alakul politikai párttá Tiltakoznak a napraforgó támogatásának kifizetési módja ellen

A szabadkai Községi Parasztegyesület e heti elnökségi ülésén több téma is szerepelt. Egyes lapok spekulációja kapcsán, amelyek az egyesület politikai szerepvállalására vonatkoztak, Kiss Árpád elnök elmondta, hogy a parasztegyesület a földművesek érdekvédelmi szervezete, és a tagság döntő többségének véleményét követve az is marad és nem kíván párttá alakulni. Kiss hangsúlyozta, hogy a demokratikus erőkkel rokonszenveznek, mert azok hajlandóak voltak tárgyalni a parasztokkal. A demokratikus országokban a parasztok szervezetei a mindenkori hatalom ellenzékei, és állandó nyomásgyakorlással igyekeznek jogaikat minél nagyobb mértékben érvényesíteni és a parasztegyesület jövője is ebben rejlik.
Az egyesület tiltakozik a napraforgó-termelők állami támogatásának kifizetési módja ellen is. A mezőgazdasági minisztériummal folytatott tárgyalások alkalmával ugyanis ígéretet kaptak, hogy az aszály következtében a feltételként szabott két tonnás hektáronkénti hozamot megfelezik, ám ez nem történt meg, és az állami támogatás második részének a kifizetését leállították. A Községi Parasztegyesület ezért kérni fogja az illetékes tárcától, hogy tartsa magát korábbi ígéretéhez.
A parasztegyesület elégedett a búzamag- és a műtrágyaelosztás ütemével, amelyet szerintük demokratikus módon végeztek. Az érintett termelők választhattak, hogy a kereskedelmi házakon, vagy a parasztegyesületen keresztül igénylik-e a magot. Az elosztást Nagyfényen és Palicson két nap alatt elvégezték, Csantavéren jelenleg a műtrágya szétosztása van folyamatban, Bajmokon pedig a bizonylatokat osztják. A műtrágya iránt a vártnál nagyobb érdeklődés nyilvánult meg. A Községi Parasztegyesület az árutartalékokkal 450 tonnára kötött szerződést, de az igények miatt további 11,5 tonnára lenne szükség.
A földművesek számára könyvbemutató lesz november 26-án a Városháza dísztermében. Az Útban az Európai Unió felé című könyv az Esély a Stabilitásra Alapítvány támogatásával készült, és ebben magyarországi szakemberek az uniós támogatási lehetőségekről számolnak be.

2003. november 14., péntek

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/031114/szabadka.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer