Megragadni az alkalmat

Határszemle helyett

Tegyünk érte, hogy nekünk teremjen - SZABÓ Attila fotója

A márciusban elfogadott földtörvényről már hírt adtunk olvasóinknak az ismertetésére összehívott sajtótájékoztatón hallottak alapján. Már akkor hangsúlyoztuk, hogy egy rendkívül jelentős új törvényről van szó, amely lehetővé teszi, hogy az állami birtokok földjeit magángazdák bérelhessék hosszabb időre, a bérbevétel pedig egyúttal elsőbbségi jogot biztosít nekik a bérelt terület megvásárlására.
Az új törvény értelmében az önkormányzatok végzik a földterületek bérbeadását, és az ezt lebonyolító árverést még az őszi munkálatok megkezdése előtt meghirdetik. Erről kérdeztük KISS ÁRPÁD-ot, a Szabadkai Parasztok Egyesületének elnökét: mikor lesz időszerű az árverés és részt vett-e az egyesület az előkészületekben?
- Már a múltkori beszélgetésünkkor is hangsúlyoztam, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy egyesületünk képviselői részt vegyenek az előkészítési munkákban - mondta bevezetőül az elnök. Két bizottságba sikerült tagot delegálnunk, és őszintén mondom, én nagy-nagy reménységgel nézek e folyamat elé. Annál is inkább, mert tudom, hogy nálunk a földművelés családi hagyomány, tehát azok a termelők, akik árvereznek, bizonyos tekintetben már családjaik számára gondoskodnak a földről. Hangsúlyozni kell, hogy ebben a munkában tevékeny részt vállal a mezőgazdasági minisztérium. Igen, nem a kormány, hanem az illetékes minisztérium. A kormány ugyanis mindenáron és minden rendelkezésével csak adófizetőket akar nyerni, a minisztérium pedig ez alkalommal a mezőgazdaság fejlesztését helyezte előtérbe. Cseppet sincs könnyű dolga ennek a fórumnak, ahhoz ugyanis, hogy a földtörvény rendelkezéseit az elképzelései alapján érvényesítse, elsősorban az előbbi kormányok és minisztériumok mulasztásait kell pótolnia, foldozgatnia. Például elmaradt az elkobzott vagyon visszaszármaztatása, szövetkezetek és állami birtokok esetében nem határozták meg, mennyi az állami, mennyi a szövetkezeti és mennyi a magánvagyon egy-egy kombinát esetében stb. Egyszóval a jelenlegi minisztérium feladata a jobb jogviszonyok megteremtése és meghatározása is. A birtokok bérbeadása óriási feladat, és én azt hiszem, ez a munka lesz az önkormányzatok nagykorúságának a bizonyítéka. Persze, napjaink gyakorlatához híven itt is kiütköznek a politikai és pártérdekek. Például Szabadka környékén a demokraták azt akarják, hogy csak nagygazdák vehessenek részt az árverésen. De ennek is elejét lehet venni, ha gazdáink okosan gondolkodnak.
- Mikor kezdődik az árverés?
- Nem akarom azt mondani, hogy a napokban, de hamarosan megjelenik a pályázat - válaszolja Kiss Árpád. - Első lépésben a községi képviselő-testület megalakította azt a szakértői bizottságot, amelynek feladata volt kidolgozni a bérbeadás programjavaslatát. Ezután a polgármesteri hivatal kinevezett egy másik bizottságot - mely tagjainak a fele részét gazdálkodók alkotják - e programjavaslat véleményezésére. Az elfogadása azonban csak a minisztérium jóváhagyása után vált lehetővé. Ezután ugyancsak a községi képviselő-testület által kinevezett szerv hozott határozatot a pályázati feltételekről, és azt ugyancsak a minisztérium hagyta jóvá. Majd egy újabb, a KKT által kinevezett bizottság elvégzi az árverést és átnézi az ajánlatokat. Rangsorolja majd a legkedvezőbb ajánlatokat, kidolgozza az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvet és nyilvánosságra hozza rangsorolását, de előzőleg ugyancsak a minisztériumhoz nyújtja be jóváhagyás végett. Csak ezután következik a szerződések aláírása. Természetesen ez a folyamat egész Vajdaság területére vonatkozik, de már biztos, hogy Csantavéren írják ki legelőször a pályázatot, mivel ott faluszinten már megtörtént a kommasszáció. Régióként történik majd az árverés, a csantavéri példán majd tanulunk. A Vajdaságban 420 ha a legnagyobb egy tagban levő parcella, amit nem lehet felosztani. Erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy ha okosan gondolkodnak, ezt is kihasználhatják a termelők, nem kell ezt a területet feltétlenül átengedni a nagygazdának. Társulhat több termelő, és konzorciumként részt vehetnek a pályázaton. Rendkívül fontos, hogy termelőink megértsék ennek a szerfölött jelentős munkának a lényegét. Elsősorban a bérleti szerződés lejárta után a bérlők vásárlási előnyjogot élveznek, ha a földterület eladásra kerül. Figyelembe kell venni azt is, hogy előbb-utóbb mi is csatlakozunk majd az EU-hoz, és akkor, mondjuk, egy dán termelő a mellényzsebből ki tudja fizetni a bérleti díjat, és a mi termelőink hoppon maradnak. Ajánlom a termelőknek, hogy kísérjék figyelemmel a médiumok közleményeit, az újság- és rádióhíreket, hogy idejében értesüljenek a pályázatok kiírásáról. Egyesületünk felkészült erre az akcióra, és minden segítséget megad az érdeklődő termelőknek. Jó volna, ha ezúttal nem az oly jellemző érdektelenség érvényesülne, bárcsak most felocsúdnának a termelők, hiszen a jövőjükről, vagyonuk gyarapításáról van szó, arról, hogy végre nálunk is fellendüljön a mezőgazdaság. Amióta hatályban van a földtörvény, én jómagam is rendszeresen járom a vidéket, előadásokat tartok, és minden erőmmel, tudásommal azon fáradozom, hogy megértessem termelőinkkel: ezt az alkalmat meg kell ragadniuk - hangsúlyozta végezetül Kiss Árpád, a szabadkai parasztok egyesületének elnöke.

2006.10.18
http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=2970&no=110

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer