A gazdáknak piac kell

A szabadkai parasztegyesület és a Szerbiai Szövetkezetek Egyesülete közös munkára készül

Felismerve a közös fellépés előnyeit, az együttműködés lehetőségeiről és feltételeiről tárgyalt a napokban a szabadkai parasztegyesület és a šabaci székhelyű Szerbiai Szövetkezetek Egyesülete.
Mint az a megbeszélésen elhangzott, a közös munka legnagyobb lehetőségei a termelők tudásának folyamatos bővítésében és a külföldi piacon való fellépésben vannak.
- A Szerbiai Szövetkezetek Egyesülete minden olyan egyesülettel fel szeretné venni a kapcsolatot az ország területén, amelyek hasonló célokat tűztek ki maguk elé. Felismerve ugyanis az új európai irányvonalat, felkészülten szeretnénk várni az európai integrációt. Ismerve a szabadkai parasztegyesület munkáját és törekvéseit, elsőként hozzájuk fordultunk, hogy társuljunk, az elkövetkezőkben együtt dolgozzunk - hallottuk Slobodan Miloševtől, a Szerbiai Szövetkezetek Egyesülete közgyűlésének alelnökétől.
- A mezőgazdaságot fel kell rázni, s ezt csak úgy lehet, ha piacot teremtünk neki. Ha a termelő biztos piacot tud magáénak és érzi, hogy versenyképes tud lenni, akkor törekedni fog a minőségesebb termelésre - mondta Kiss Árpád, a szabadkai parasztegyesület elnöke. Elmondta továbbá, véleménye szerint az állattenyésztésre kell a hangsúlyt fektetni, ugyanis a gazdák az olcsó gabonát az állatokon keresztül hatványozottan tudnák értékesíteni. Az egyesületen belül működnek gazdák, akik nem félnek újítani. Kiss Árpád reményei szerint, ha az együttműködés révén stabil állattenyésztést tudnak kialakítani, a gazdák biztos piacot tudhatnának magukénak.
Golub Ristić, a Szerbiai Szövetkezetek Egyesülete végrehajtó bizottságának elnöke kiemelte, a sertés- és juhtenyésztők számára Oroszország biztos piacot jelentene, ám ahhoz a gazdák gyors összefogására van szükség, hiszen csak így tudják meghódítani a piacot és biztosítani a folyamatos állatmennyiséget a felvásárlók számára.
A megbeszélés eredménnyel zárult, hiszen mindkét fél szerint ki kell használni az együttműködés lehetőségeit. Az együttműködést megerősítő egyezmény aláírására hamarosan sor kerülhet.

2006. március 15., szerda
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2006/03/15/main.php?l=b16.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer