Szervezkednek a parasztok Követelik, hogy az állam vásárolja fel a termésfelesleget

Az Agrárújságírók Egyesülete tegnap első alkalommal szervezett aratási napot. Tekintettel arra, hogy az előző éjjel szemerkélt az eső, a kombájnok nem mehettek ki az árpaföldekre, a búza viszont még nem ért telejesen be. Ennek ellenére a rendezvényt mégis megtartották, az agrárújságírók ellátogattak az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézetbe, ahol a vállalat vezetőségével és a búzatermelők képviselőivel beszélgettek.
-- Felelőtlen és komolytalan a köztársasági kormány viszonyulása, mert az aratás küszöbén sem tudjuk a búza védőárát, sem pedig azt, hogy mekkora lesz, és lesz-e egyáltalán prémium a kenyérgabonára -- hangoztatta dr. Srbislav Denčić búzanemesítő. Hozzáfűzte, valótlan az az állítás, hogy nálunk a termelési költségek túl magasak. A mi termelőnk magára van hagyva, míg a környező országokban, például Magyarországon a búzatermelők hektáronként 300 eurós támogatást kapnak az államtól, Horvátországban pedig a búza védőárát 1 kuna, vagyis 9,6 dináros szinten szabta meg az állam.
Az intézetben jelen voltak a 100 P+ parasztegyesület tagjai is. Mojsije Letić cseneji gazda elmondta, a parasztok kitartanak azon bejelentésük mellett, hogy szombaton 12-től 16 óráig, majd hétfőn 8-tól 20 óráig útzárlatokat szerveznek Vajdaság-szerte, ha a kormány addig nem hozza meg a szükséges döntéseket.
-- Ha a búza kilogrammonként 10 dinár lenne, akkor a kenyér kilogrammja legfeljebb 25 dinárba kerülhetne, nem pedig 40--50 dinárba, mint most. Ez azt jelenti, hogy a profit átömlik az elsődleges termelésből a feldolgozóiparba. Ezért tudnak maguknak újabbnál újabb üzleteket nyitni a magánpékek, villákat építeni, s mértéktelenül gazdagodni -- hangsúlyozta Letić.
-- Mindaddig, amíg a parasztok nem szerveződnek, az állam nem minősítí őket komoly tárgyalópartnernek. E szempomtból példamutató a magánpékek uniója, amely sikeresen kiáll tagjainak érdekei védelmében. Helytelen volt az is, hogy az állam, vagyis az Árutartalékok Igazgatósága 96.000 tonna búzát vásárolt fel 7,5+1,5 dináros áron. Nem tudni azonban, kik azok, akiktől az állam talpon vásárolta fel a termést. Valószínűleg azok, akik most 5 dinárt kínálnak a termelőknek Bánát-szerte azonnali kifizetés mellett. A falut teljesen tönkretették, ez az előző kormányok, de a mostaninak a műve is -- hangoztatták a 100 P+ elégedetlen kiépviselői.
V. A.

2004. július 3., 4., szombat – vasárnap 07

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/jul/03/main.php?l=kozeletunk.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer